Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Eπίσκεψη στο Ινστιτούτο Μελισσοκομίας στο Άγιο Μάμα


Πρόσφατα, σε ένα ταξίδι μου στην Χαλκιδική κατάφερα επιτέλους να πραγματοποιήσω μια επίσκεψη στο Ινστιτούτο Μελισσοκομίας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε) στο Άγιο Μάμα. Δεκάδες ήταν οι φορές που είχα περάσει από εκεί κοντά… αλλά πότε η ώρα περασμένη , πότε αργία… δεν βόλευε τελικά.



Το Ινστιτούτο Μελισσοκομίας (Φώτο: Βομβίνοι gr)

Το Ινστιτούτο Μελισσοκομίας αποτελεί ένα όνειρο των μελισσοκομικών μας πατέρων που πραγματοποιήθηκε. Αν και οι κτιριακές του εγκαταστάσεις αποπερατώθηκαν το 1994 αυτό άρχισε να λειτουργεί ουσιαστικά από την 1η Ιουλίου του 2000. Από τότε έχει επιδείξει αξιόλογο έργο από το οποίο έχουν προκύψει πολλές δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις.

Ξενάγηση στους χώρους του Ινστιτούτου μου έκανε μια «φίλη από τα παλιά»… η βιολόγος Δρ. Φανή Χανζήνα που εκτός από εντεταλμένη ερευνήτρια εκτελεί και τα καθήκοντα της Διευθύντριας του Ινστιτούτου. Είδα τα διάφορα εργαστήρια αλλά εντύπωση μου έκανε το λιγοστό προσωπικό… μόλις 5 άτομα από τα οποία στην έρευνα να πω 3;;; Με τι να πρωτοπιαστούν; Ωραία τα κτήρια και τα μηχανήματα αλλά… η στελέχωση με ικανό αριθμό επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων στο άμεσο μέλλον κρίνεται αναγκαία… πως αλλιώς θα υπάρξει ουσιαστική ερευνητική δραστηριότητα στο τομέα της Ελληνικής Μελισσοκομίας; Αν και κατά καιρούς το ανθρώπινο δυναμικό ενισχύεται από «συνεργάτες» διαφόρων μορφών …

νομίζω ότι όπως «τρέχανε» οι πατέρες μας για την ίδρυση του, έτσι πρέπει να τρέξουμε τώρα και εμείς για την άρτια στελέχωση του!!!

Όπως μου εξηγήθηκε, ανάμεσα στους στόχους του Ινστιτούτου είναι η παραγωγή γνώσης από τη βασική και εφαρμοσμένη μελισσοκομική έρευνα, η προσφορά ενημέρωσης και επιστημονικής στήριξης στον μελισσοκομικό κόσμο, καθώς και η εύρεση λύσεων σε ότι αφορά τη μέλισσα και τα προϊόντα της.
Κυψέλες με συσκευές καταμέτρησης της δραστηριότητας πτήσης των μελισσών (Φώτο: Βομβίνοι gr)

Από το ερευνητικό έργο του Ινστιτούτο Μελισσοκομίας, ξεχώρισα τα εξής (σχετικά συναφή με το blog):

  • Μελέτη της γενετικής δομής των πληθυσμών μελισσών στην Ελλάδα.
  • Μελέτη και καταγραφή της μελισσοκομικής χλωρίδας της Πελοποννήσου.
  • Μελέτη της επίδρασης των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών, των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων και των ατμοσφαιρικών ρύπων στις μέλισσες.
  • Βιοποικιλότητα μελισσών – επικονιαστών.

Τεχνητές φωλιές για μοναχικές μέλισσες - επικονιαστές
(Φώτο: Βομβίνοι gr)

Link για το Ινστιτούτο δεν βρήκα οπότε παραθέτω τα εξής στοιχεία επικοινωνίας:

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε) (στο Άγιο Μάμα)
ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ Χαλκιδικής, Τ.Κ. 63200
Τηλ: 2373091297
Fax: 2373091676
e-mail:
apicinst@instmelissocomias.gr




1 σχόλιο:

Θεοδόσης Κατσαρός είπε...

Χρόνια Πολλά Καλά Χριστούγεννα
πάντα με Υγεία και Ευτυχία.