Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Το πρόγραμμα STEP


Ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, το
STEP (Status and Trends of European Pollinators) που εξετάζει την κατάσταση και τις τάσεις των επικονιαστών στην Ευρώπη, νομίζω πως δεν έχει ανακοινωθεί όσο θα έπρεπε στο ευρύ κοινό στην χώρα μας. Στους σκοπούς του είναι και η τεκμηρίωση του τι γίνετε στη φύση… π.χ. εάν οι επικονιαστές μειώνονται και σε τι έκταση, να εξετάσει ποιά χαρακτηριστικά συνδέονται με συγκεκριμένο κίνδυνο στα έντομα, να αναπτύξει μία Κόκκινη Λίστα (Red List) των σημαντικών ευρωπαϊκών ομάδων επικονιαστών, ιδίως μελισσών, και βασικά να τεθούν οι βάσεις για τα μελλοντικά προγράμματα παρακολούθησης επικονιαστών.

Το STEP θα αξιολογήσει επίσης και τη σχετική σημασία των πιθανών αιτίων που οδηγούν στις αλλαγές της βιοποικιλόπτητας των επικονιαστών όπως η αλλαγή του κλίματος, η απώλεια ενδιαιτημάτων και ο κατακερματισμός τους, η χρήση αγροχημικών, παθογόνοι μικροοργανισμοί, ξένα είδη επικονιαστών στην Ευρώπη ακόμα και η φωτορύπανση, και φυσικά την αλληλεπίδραση αυτών. Το STEP θα μετρήσει τις οικολογικές και οικονομικές συνέπειες από την μείωση των επικονιαστών (π.χ. τις επιπτώσεις στα φυτά συμπεριλαμβανομένων τόσο της άγριας χλωρίδας όσο και των καλλιεργειών). Το STEP στοχεύει με τα ευρήματα του να δημιουργήσει «τεκμηριωμένα εργαλεία» που θα μπορούν να συμβάλουν στο να παρθούν ορθές αποφάσεις σχετικά τους επικονιαστές. Θα δημιουργήσει επίσης συνδέσμους επικοινωνίας μεταξύ ενός ευρύ φάσματος ενδιαφερομένων σε όλη την Ευρώπη και ίσως πέραν αυτής, συμπεριλαμβανομένων των φορέων χάραξης πολιτικής, μελισσοκόμους, αγρότες, τους πανεπιστημιακούς και φυσικά το ευρύ κοινό. Στο σύνολό τους, το ερευνητικό πρόγραμμα πιστεύω θα βελτιώσει την κατανόηση μας για τη φύση, τα αίτια, τις συνέπειες και τις δυνατότητες μετριασμού των μειώσεων των επικονιαστών, τόσο σε τοπικό, ευρωπαικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.

Ανάμεσα στα πρώτα "προϊόντα" του προγράμματος είναι η παρακάτω βιβλιογραφική ανασκόπηση:

Simon G. Potts, Jacobus C. Biesmeijer, Claire Kremen, Peter Neumann, Oliver Schweiger & William E. Kunin. 2010. Global pollinator declines: trends, impacts and drivers. Trends in Ecology and Evolution 25:345-353.





Στο πρόγραμμα συμμετέχει και το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, και για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα η σελίδα (link) του STEP είναι…
http://step-project.net/

Σε αυτό το link…

http://zoologie.umh.ac.be/hymenoptera/page.asp?id=169

θα βρείτε άλλη μια από τις πρώτες δουλειές του STEP που είναι

χάρτες με την διασπορά των Ευρωπαϊκών βομβίνων… εμ γιατί σας γράφω τόση ώρα νομίζεται!!!
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική δουλειά όπου για πρώτη φορά μαζεύονται (σιγά σιγά) αναλυτικά δεδομένα για τους βομβίνους της Ευρώπης. Υπάρχουν βέβαια πολλά προβλήματα να ξεπεραστούν και φαντάζομαι ως το τέλος του έτους θα είναι πιο πλήρη η παρουσίαση. Φυσικά κάπου εκεί στις ευχαριστίες θα βρείτε και το όνομα μου…

Φίλοι μου, βάζω εδώ στην διπλανή αριστερή στήλη και τα δύο link για πιο εύκολη ενημέρωση.

1 σχόλιο:

Paulo Romero de Farias Neves είπε...

Olá amigo,
parabéns pelo blog,gostei muito...

Abraço.
PAULO ROMERO.
Meliponário Braz.
BRASIL.