Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Απειλείται ο μπάμπουρας


Η συρρίκνωση πληθυσμών διαφόρων μελισσών έχει ανησυχήσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Ανάμεσα στους βομβίνους υπάρχουν είδη που πλέον σπανίζουν σε κάποιες περιοχές και κάποια άλλα είδη έχουν εκλείψει τόσο ώστε να συζητάμε για εξαφάνιση τους με παράλληλη αναζήτηση μεθόδων προστασίας και επαναφοράς τους. Στην χώρα μας υπάρχουν περιοχές «κενές» από βομβίνους, π.χ. ο κάμπος της Ημαθίας – Γιαννιτσών, όπου όσες φορές και εάν έχω ψάξει τα τελευταία 17 χρόνια δεν έχω βρει ούτε ένα βομβίνο!!! Σίγουρα θα υπάρχουν αλλά είναι πλέον υπερβολικά σπάνιοι, θα έλεγα πως πλέον έχουν «χαθεί». Θα επανέλθω όμως σε αυτό το ζήτημα σε άλλη ανάρτηση.



Το ότι αρχίζει να εκλείπει ένας οργανισμός από μία περιοχή είναι ένα σημαντικό καμπανάκι ότι κάτι δεν πάει καλά εκεί. Η ανίχνευση των αιτίων της υποβάθμισης της βιοποικιλότητας μιας περιοχής είναι πρωτίστης σημασίας για να δούμε «τι φταίει» και «τι μπορούμε να κάνουμε». Δυστυχώς σχεδόν πάντα το κακό έχει την αρχή του σε κάποια ανθρώπινη δραστηριότητα. Λέω δυστυχώς γιατί σπάνια υπάρχει η βούληση να αλλάξει κάτι στις δραστηριότητες μας ώστε να βελτιωθεί το οικοσύστημα όπου ζουν οι απειλούμενοι οργανισμοί.
Ως επίλογος ακολουθεί μια αναδημοσίευση ελληνικού κειμένου από άλλη πηγή…

Απειλείται ο μπάμπουρας


Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011


Οι βομβίνοι δεν είναι άλλοι από τους γνωστούς μας μπάμπουρες (γένος Bombus), τα μεγαλόσωμα «φασαριόζικα» μελισσοειδή.


Ο ρόλος τους στη γονιμοποίηση φρούτων και λαχανικών είναι ιδιαίτερα σημαντικός και χρησιμοποιούνται, μέχρι και «εξημερωμένοι», από τους αγρότες, ειδικά σε θερμοκήπια ντομάτας, μια και οι μέλισσες δεν πολυσυμπαθούν το κόκκινο λαχανικό. Στη Βόρεια Αμερική ζουν περισσότερα από 50 τοπικά είδη, τα οποία όμως απειλούνται πλέον με εξαφάνιση: ήδη ο συνολικός πληθυσμός τους έχει μειωθεί κατά 10%, ενώ κάποια έχουν σχεδόν αφανιστεί. Για παράδειγμα, ενώ στη δεκαετία του 1990 οι εργάτριες του είδους Bombus franklini αφθονούσαν στη Βόρεια Καλιφόρνια και στο Ορεγκον, το 2007 οι ερευνητές βρήκαν μόνο μία.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν την αιτία της πληθυσμιακής αυτής κατάρρευσης και υποθέτουν ότι από πίσω της κρύβεται κάποια ασθένεια, ίσως εξαιτίας ενός παθογόνου μύκητα, ανάλογου με αυτόν που προκάλεσε την παλαιότερη μείωση του πληθυσμού των μελισσών. Αλλοι ερευνητές αναζητούν την αιτία στις κλιματικές αλλαγές: καθώς τα λουλούδια ανθίζουν πλέον έως και δύο μήνες νωρίτερα, οι βασίλισσες ίσως δεν βρίσκουν αρκετή τροφή όταν ξυπνούν από τη χειμερία νάρκη. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι τρία είδη βομβίνων πέρασαν ήδη στον κατάλογο των απειλουμένων ειδών και ξεκίνησαν εσπευσμένα μελέτες για την κατανόηση του φαινομένου.

© 2010 Nature News
 
Link αρχικής πηγής: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=246360

2 σχόλια:

Costas Vlachidis είπε...

Εδώ στην Ρόδο τώρα έχει πάρα πολλούς,και είναι κατά το πλείστον του είδους terrestris Είδα και κάτι άλλους πιο μικρούς,αλλά υπέθεσα ότι είναι εργάτριες του παραπάνω είδους.Μου φαίνεται όμως απίθανο να έχουν κάνει ήδη φωλιές, γιατί η θερμοκρασία δεν έχει φθάσει ακόμα τους 18 βαθμούς Κελσίου.Κώστας

lingistis είπε...

Κώστα ευχαριστώ για το σχόλιο σου.

Το πιο πιθανό Κώστα είναι στην Ρόδο όπως και σε άλλες περιοχές του Αιγαίου να αρχίζουν την δραστηριότητα τους οι βασίλισσες μετά τις φθινοπωρινές βροχές λίγο πριν το χειμώνα, π.χ. αρχές Νοεμβρίου, οπότε οι εργάτριες που βλέπεις είναι φυσιολογικό να υπάρχουν. Βέβαια εάν κάνει κρύο, υπάρχει μια κοιλιά στην ανάπτυξη της φωλιάς, η οποία ως κοινωνία λογικά θα αρχίσει να πληθαίνει αυτή την περίοδο.