Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Με εξαφάνιση απειλείται το 24% των βομβίνων της Ευρώπης


Σχεδόν το ένα τέταρτο των βομβίνων της Ευρώπης απειλούνται με εξαφάνιση... αυτό ανακοίνωσε σήμερα 2 Απριλίου (2014) η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης και των Φυσικών Πόρων (IUCN) "Bad news for Europe’s bumblebees"

Σήμερα, μέσα από το πρόγραμμα Status and Trends of European Pollinators (STEP) και το European Red List of pollinators βλέπουμε ότι περίπου 16 από τα 68 είδη βομβίνων της Ευρώπης κινδυνεύουν και όπως οι ειδικοί επιστήμονες της IUCN προσθέτουν:
"Από τα πέντε σημαντικότερα έντομα που γονιμοποιούν τα φυτά μεταφέροντας τη γύρη τους, τα τρία είναι είδη βομβίνων" και τόνισε η IUCN ότι "μαζί με τα άλλα έντομα-επικονιαστές, οι βομβίνοι συνεισφέρουν περισσότερα από 22 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στην ευρωπαϊκή γεωργία κάθε έτος".
Η μελέτη δείχνει ότι από τα ευρωπαϊκά είδη βομβίνων, ο πληθυσμός των μισών περίπου ειδών (46%) συρρικνώνεται, το 29% είναι σταθερό και μόνο το 13% των ειδών αυξάνεται.

"Η κλιματική αλλαγή, η εντατικοποίηση της γεωργίας και οι αλλαγές στη χρήση των γεωργικών εκτάσεων είναι οι βασικές απειλές" ... "Ανησυχούμε πολύ για τα στοιχεία αυτά. Ένα τόσο μεγάλο ποσοστό απειλούμενων βομβίνων μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην παραγωγή των τροφίμων μας", δήλωσε η κα. Ana Nieto, European Biodiversity Officer του IUCN. Προκειμένου να αντιστραφεί αυτή η τάση η κα. Ana Nieto τονίζει ότι θα πρέπει να προστατευθούν τα είδη μελισσών και το φυσικό τους περιβάλλον, να αποκατασταθούν τα οικοσυστήματα και να προωθηθούν γεωργικές πρακτικές που θα ευνοούν τη βιοποικιλότητα.

Αξίζει να διαβαστεί η original ανακοίνωση "Bad news for Europe’s bumblebees" που περιέχει και άλλες πληροφορίες.

Θυμίζω ότι στην χώρα μας έχουν καταγραφεί συνολικά 33 είδη βομβίνων, σχεδόν τα μισά από τα 68 που υπάρχουν στην Ευρώπη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: