Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Βασίλισσες εκτός εποχής


Την χρονιά που μας πέρασε (2019) διαπίστωσα μια εκτός εποχής δράσης βομβίνων. Ενώ η χρονιά είχε "τελειώσει" και όλα τα είδη είχαν κάνει τον βιολογικό τους κύκλο, που θα θυμίσω ότι αυτό για τους βομβίνους που είναι ημι-κοινωνικά έντομα σημαίνει ότι:
  • είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία παραγωγής αναπαραγωγικών ατόμων (βασίλισσες και κηφήνες),
  • ζευγάρωσαν οι νέες βασίλισσες,
  • "διαλύθηκε" η φωλιά τους,
  • οι νέες βασίλισσας βρήκαν κάπου να "κρυφτούν" και να περάσουν το χειμώνα.
... περιμέναμε μετά το χειμώνα να δούμε την αρχή της δράσης τους καθώς θα βγαίνουν από την χειμερινή διάπαυση τους και να αρχίσουν ξανά τον κύκλο με τη δημιουργία νέας φωλιάς.

Κατά τον Οκτώβριο (2019) όμως, εν μέσω μιας θερμής περίοδο που είχε την αρχή της ένα μήνα πριν, η ζέστη  "ξεγέλασε" αρκετές βασίλισσες που ξύπνησαν. Συγκεκριμένα είδα αρκετές βασίλισσες Bombus terrestris να πετάνε νευρικά και λίγες να εντοπίζουν λίγα τελευταία ανθισμένα αγριολούλουδα (Centaurea) για νέκταρ.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, φυτό, λουλούδι, φύση και υπαίθριες δραστηριότητες
Bombus terrestris queen foraging on Centaurea. Data: Florina GR,40°46'N 21°21'E, 800m., forest, 18.10.2019. Photo: I.Th. Anagnostopoulos
Λίγες εβδομάδες μετά είδα και μια βασίλισσα του είδους Bombus pratorum. Το Bombus pratorum είναι από τα πρώτα είδη που θα εμφανιστούν νωρίς την άνοιξη... αυτή η κυρία ξύπνησε αρκετά πιο νωρίς και εντοπίστηκε στα ίδια λουλούδια (Centaurea) της αυλής μου.

Η εικόνα ίσως περιέχει: λουλούδι και φύση
Bombus pratorum. Data: Florina GR,40°46'N 21°21'E, 800m., forest, 01.11.2019. Photo: I.Th. Anagnostopoulos
Και στις δυο περιπτώσεις τα έντομα έψαχναν για νέκταρ... για ενέργεια. Αν και μπορεί κάποιος να δεις βομβίνους στις πιο νότιες περιοχές τέτοια εποχή, για την Φλώρινα είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο,  που προφανώς εξηγείται από τις θερμές θερμοκρασίες, και μη φυσιολογικό. Φυσικά η διακοπή της χειμερινής διάπαυσης των εντόμων και η δράση τους εκτός εποχής δεν είναι κάτι καλό για αυτά Η τύχη τους. ... άδικη.

#69609

Δεν υπάρχουν σχόλια: