Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Η ιστορία ενός Blog... του “Greek Bumble Bees”

Κάποια πράγματα έχουν αρχή, μέση και τέλος.... ευτυχείς όποιος τα βιώσει αυτά για ένα δημιούργημα του και στο τέλος της διαδρομής αισθάνεται περήφανος. Κάπως έτσι αισθάνομαι για το "“Greek Bumble Bees”, ένα άλλο blog μου λιγότερο γνωστό στους Έλληνες φίλους μου.

Η ιστορία του είναι η εξής...

Το 2005 άρχισαν να πρώτα blog στην Google με ουσιαστική λειτουργία beta το 2006. Έτσι άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα ελληνόφωνα blog....  ένα από αυτά και το παρόν "Βομβίνοι gr" (Δεκέμβριος 2006). Παράλληλα με την δημιουργία του “Βομβίνοι gr”, άρχισα και ένα δεύτερο blog σχετικά με τους βομβίνους της χώρας μας στα αγγλικά, το “Greek Bumble Bees” το οποίο έκανε το ντεμπούτο του λίγους μήνες αργότερα (Μάρτιος 2007). Το υλικό που προόριζα για εκεί μετά από συζητήσεις με άλλους ερευνητές του χώρου θεωρήθηκε ως πιο σωστό να δημοσιευθεί πρώτα σε περιοδικά και μετά να βγει στο internet… και κάπως έτσι έγινε αποδυναμώνοντας αρκετά την αρχική μου ιδέα για το πως ήθελα το “Greek Bumble Bees”.

Με τη παράλληλη ενασχόληση μου όμως και με άλλα project, αδίκησα το “Greek Bumble Bees” που στην ουσία έμεινε κενό από αναρτήσεις για μεγάλα διαστήματα. Κάτι σαν το παραμελημένο παιδί που όλο ψάχνεις χρόνο για να ασχοληθείς μαζί του μπας και επανορθώσεις.

Η κατάσταση αυτή με προβλημάτισε και το 2012 για περίπου ένα χρόνο δούλευα διάφορες ιδέες και κάποια στιγμή κατέληξα σε κάτι που ακόμα δεν υπήρχε πουθενά!

Η νέα μου ιδέα η οποία βγήκε στην αέρα τελικά μέσα στο 2013 μετά από πλήρη “ανακαίνιση” του “Greek Bumble Bees” το οποίο μετονομάστηκε σε “BumbleBeeS”. Ένα καθαρά αγγλόφωνο blog, που αν και συνέχιζε πάνω στην αρχική ιδέα για πληροφορίες σχετικά με τους δικούς μας βομβίνους, η θεματολογία του πλέον επεκτάθηκε ώστε να περιλαμβάνει διεθνή υλικό και βασικά από δημοσιευμένες έρευνες σχετικές με βομβίνους. Σχετικά γρήγορα το νέο και οριστικό όνομα του blog έγινε "The Bumble Bee Blog".

Η αρχή ήταν πολύ καλή για το The Bumble Bee Blog”... αλλά σύντομα διαπίστωσα ότι με έπαιρνε πολύ χρόνο για να φτιάξω τις αναρτήσεις. Οι ενδιαφέρουσες ειδήσεις ήταν περιορισμένες και απαιτούσαν πολύ ψάξιμο και όταν τελικά τις δημοσίευα ήταν αυτό που λέμε "κατόπιν εορτής". Μετά από λίγα χρόνια αναπτύχθηκαν άλλες πηγές, πολύ οργανωμένες, για τις δημοσιευμένες εργασίες. Αυτές υπάρχουν και σήμερα, όπως π.χ. ResearchGate, Academia.edu κλπ. Οπότε με το ένα και με το άλλο μέσα σε λίγα χρόνια The Bumble Bee Blog” ολοκλήρωσε και αυτό τον κύκλο του.

Ελπίζω μέσα από τις αναρτήσεις στο The Bumble Bee Blogνα μπόρεσα να αποδώσω πως βλέπει ο κόσμος τις θαυμάσιες αυτές μέλισσες μέσα από την επιστήμη, την τοπική κουλτούρα και την ζωή γενικότερα....

και γράφω "να μπόρεσα" γιατί από τον Μάιο του 2021 θα κλείσω το blog. Μην ανησυχείτε όμως, όλες οι ενδιαφέρουσες πληροφορίες μεταφέρθηκαν σε άλλους ιστοχώρους και φυσικά πολλές θα μεταφερθούν και εδώ...

γιατί το "Βομβίνοι gr" συνεχίζει και υπάρχει με αναρτήσεις στην γλώσσα μας εδώ και 16 χρόνια!!!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους σας,

Γιάννης Αναγνωστόπουλος (a.k.a. lingistis)



σημ. για όσους θέλουν μπορούν να δουν το The Bumble Bee Blog” εδώ για όσο διάστημα είναι ακόμα ενεργό.

 

#77381

Δεν υπάρχουν σχόλια: