Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2007

Πως τον λέτε τον βομβίνο;

Bombus terrestris (Linnaeus, 1758)




Ο παραπάνω εικονιζόμενος βομβίνος είναι ο πιο κοινός στην χώρα μας. Θα τον συναντήσετε σχεδόν σε όλη τη χώρα (ηπειρωτική και νησιωτική) και είναι επίσης το είδος που χρησιμοποιούν στην Ελλάδα στα θερμοκήπια για την επικονίαση των καλλιεργειών.

Το επιστημονικό του όνομα είναι:
Bombus terrestris (Linnaeus, 1758)
Στην Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη Μεσόγειο, παρουσιάζει ενδιαφέρον ο κύκλος ζωής τους. Ανάλογα με το κλίμα της περιοχής, οι νέες βασίλισσες μετά την σύζευξη τους, εμφανίζει χειμερινή ή καλοκαιρινή διάπαυση. Η καλοκαιρινή διάπαυση είναι συνηθισμένο φαινόμενο στις ξεροθερμικές περιοχές της Μεσογείου (νησιά, παράλια κλπ) σε αντίθεση με την ηπειρωτική Ελλάδα όπου οι νέες βασίλισσες μπαίνουν σε διάπαυση το χειμώνα όπως σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Μετά την λήξη της περιόδου της διάπαυσης οι νέες βασίλισσες ξεκινούν την κύρια δραστηριότητα τους και φτιάχνουν φωλιά λίγο κάτω από την επιφάνεια της γης. Όταν λοιπών μιλάμε για βομβίνους στην χώρα μας βασικά εννοούμε αυτή την μέλισσα, τον Bombus terrestris, σωστά; Ας πούμε ότι δεν είναι ακριβώς έτσι, όχι γιατί υπάρχουν πολλά άλλα είδη βομβίνων αλλά γιατί πολύς κόσμος «μπερδεύεται» με άλλα είδη μελισσών π.χ. τη ξυλοκόπα, τις σφήκες, ακόμα και τις μύγες που μοιάζουν με βομβίνους για να μην τις ενοχλούν τα πουλιά.

Τι μπορούμε να κάνουμε…

Για αρχή θα μπορούσατε όλοι να συμβάλετε στην δημιουργία ενός καταλόγου όπου θα αναφέρονται οι διάφορες ονομασίες του συγκεκριμένου βομβίνου, του Bombus terrestris δηλαδή της παραπάνω φωτογραφίας, ανά περιοχή. Έχω ήδη καταγράψει αρκετά ονόματα και παραθέτω τώρα μόνο το πιο κοινό από αυτά το «Μπάμπουρα» (για να μην σας επηρεάσω). Θα το εκτιμούσα πολύ εάν συμβάλατε στην ανάπτυξη αυτού του καταλόγου (θα γίνει σχετικό post του καταλόγου σύντομα). Παρακαλώ την προσοχή σας μονάχα ότι αναφέρεστε στον Bombus terrestris. Εάν γνωρίζεται τοπικά ονόματα και για άλλα είδη βομβίνων θα ήταν μια πολύ ευχάριστη αλλά ταυτόχρονα και σπουδαία έκπληξη!!!


_________________________________

Σημείωση Βομβίνοι gr

Η αναφορά στην παρούσα ανάρτηση γίνεται ως εξής:

lingistis. 2007. Πως τον λέτε τον βομβίνο; Βομβίνοι gr (26.09.2007) http://bumblebeegr.blogspot.com/2007/09/blog-post.html

ORCID iD iconhttps://orcid.org/0000-0003-4116-8910

Copyright Βομβίνοι gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με σαφή αναφορά στην πηγή.

2 σχόλια:

lingistis είπε...

Αντιγραφή από άλλο post του chaniabee στο blog.

chaniabee !!!! said...
Στα Χανιά τους λέμε μπούμπουρες και στο Λασίθι ζβούρους !!!
Μην επαναπαύεσαι σε παρακολουθούμε καθημερινά .

March 2, 2008 2:38 AM

Ανώνυμος είπε...

Στην Πατρα τον λένε "Μπούρμπουλα"