Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Φωτογράφηση και «εσφαλμένη πληροφόρηση»



Κατά διαστήματα κάνω αναζητήσεις στο internet για κάτι νέο σχετικά με τους βομβίνους. Όπως είναι φυσικό πρώτα ψάχνω να δω τι έχει «ανεβαστεί» στη γλώσσα μας και όλο και κάτι θα βρω. Συνήθως ανακαλύπτω φωτογραφίες από διάφορα μέρη της χώρας μας που απεικονίζουν έντομα σε λουλούδια και κατά τα λεγόμενα των καλλιτεχνών είναι βομβίνοι! Οι περισσότεροι είναι σωστοί στην αναγνώριση τους και είναι φυσικό κάποια έντομα να μην είναι βομβίνοι οπότε ενημερώνω τον καλλιτέχνη περί αυτού με σχετική διόρθωση προς το σωστό έντομο. Αυτό με τη φωτογράφηση τελικά είναι κάτι καλό, γιατί όλοι σήμερα έχουν μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή με την οποία πειραματίζονται ανέξοδα και αναγκάζονται να παρατηρούν πράγματα που πριν δεν τα υπολόγιζαν/γνώριζαν καν… όπως το ότι οι μέλισσες πάνε στα λουλούδια!!! Αφορμή όμως για τη σημερινή μου ανάρτηση είναι το εξής αποτέλεσμα μιας νέας σχετικής αναζήτησης μου πριν από λίγο…

http://www.viopikilotita.uoi.gr/zoas.php?id=16

όπου βέβαια δεν μας δείχνουν ένα βομβίνο αλλά μια ξυλοκόπα (μονήρη μέλισσα). Τη σελίδα αυτή την είχα ξαναδεί και στον υπεύθυνο είχα στείλει ένα email πριν πολλούς μήνες… θα έχει κάπου 2 χρόνια, ότι έχουν κάνει λάθος και περίμενα να διορθώσουν το πεδίο της σελίδας τους με το όνομα του εντόμου… καλά κρασιά! Θα πει ο καθένας μας μπορεί να κάνει λάθος, σωστά αλλά θα περίμενα οι υπεύθυνοι σε ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτήθηκε με 75.000 Ευρώ να διορθώνουν τα τυχών λάθη που τους έχουν επισημανθεί! Για όσους με γνωρίζουν, ξέρουν ότι δεν είναι του τύπου μου οι κατινιές αλλά και 75.000 Ευρώ… δεν σχολιάζω άλλο.

Θα σταθώ όμως στο θέμα της φωτογράφησης γενικότερα. Όπως έγραψα και πιο πάνω η φωτογράφηση είναι κάτι καλό και επιπλέον μπορεί να προσφέρει αρκετό υλικό ως προς τι μπορεί να συμβαίνει σε μια περιοχή. Οι φωτογραφίες αποκτούν ιδιαίτερη αξία όταν περιέχουν πληροφορίες όπως ημερομηνία, περιοχή, είδος τοποθεσίας κλπ. Για παράδειγμα θα με ενδιέφερε πολύ να δω φωτογραφία βομβίνου από το κάμπο της Ημαθίας. Οπότε παροτρύνω όσους βγάζουν φωτογραφίες εντόμων, φυτών κλπ να κρατούν και κάποιες ελάχιστες σημειώσεις που να τις δημοσιεύουν όταν αναρτούν τις φώτο.

2 σχόλια:

galifabee είπε...

Αγαπητέ Γιάννη Ξυλοκόπα Μέλισσα είναι αυτή που έχω τραβήξει πάνω στην αγκαραθιά? ένα φυτό που η μέλισσα δεν μπορεί να πάρει το νέκταρ αυτή η μέλισσα πάντως πολύ άνετα ανασηκώνει το άνθος και παίρνει το νέκταρ και υπάρχουν αρκετές εκείνη την εποχή μετά δεν ξέρω τι γίνονται μπορείς να δώσεις περισσότερες πληροφορίες για αυτό το είδος http://2.bp.blogspot.com/_FrmtPHCjsmA/SbhP1gUhHtI/AAAAAAAACZc/mH80EMPCPQ4/s1600-h/CIMG3136.JPG
Φιλικά
Αλέξανδρος

lingistis είπε...

Ναι alex είναι Ξυλοκόπα... αφού υπάρχει ενδιαφέρον, σύντομα θα κάνω μια ανάρτηση σχετική για αυτά τα έντομα στο φόρουμ Melissologia H.B.F.

http://melissologia.great-forum.com/