Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Καλά τώρα, είναι δυνατόν…. πετάνε και οι βομβίνοι;!;!;!



Η επιστήμη λέει πως είναι αδύνατον με το σώμα και τα φτερά που έχει ένας βομβίνος να πετάξει. Οι βομβίνοι όμως δεν έχουν τόσες γνώσεις και έτσι αγνοούν το τι λέει η επιστήμη και κατά επακόλουθο πετάνε!!! Τι σου κάνει η άγνοια της επιστήμης!!!

Η αλήθεια είναι πως τόσους χιλιάδες βομβίνους που έχω δει… όλοι τους πετούσαν, άρα κάτι πρέπει να γίνει και να τους ενημερώσουμε ότι είναι ενάντια της επιστήμης να πετάνε!!!

Η ιστορία έχει ως εξής… μηχανικοί, που ειδικεύονται στην αεροπλοΐα, μελετώντας διάφορα αεροδυναμικά σχέδια κατά τις πρώτες δεκαετίες της ιστορίας των αεροπλάνων δεν μπορούσαν να εξηγήσουν πως είναι δυνατόν ένας βομβίνος να μπορεί να πετάει. Όλες τους οι μελέτες τους έλεγαν πως είναι αδύνατον κάτι τέτοιο να συμβαίνει… να όμως που έβλεπαν τους βομβίνους να πετάνε αμέριμνοι από λουλούδι σε λουλούδι και τους ερχότανε να τρελαθούν που δεν τους έβγαναν τα μαθηματικά για να το εξηγήσουν και η αεροδυναμική επέμενε να λέει πως είναι αδύνατον να πετάνε!!!

Η πραγματική μελέτη του θέματος όμως, όπως από φυσιολόγους εντομολόγους, ανέδειξε ότι αυτό που βλέπουμε δεν είναι θαύμα… απλά ήθελε μια λίγο διαφορετική προσέγγιση… και για να μην γίνομαι κουραστικός και χαλάσω μια τόσο ενδιαφέρουσα ιστορία να πως πετάνε…

Οι βομβίνοι έχουν όπως όλες οι μέλισσες τέσσερα φτερά, τα οποία κατά την πτήση δημιουργούν ένα ισχυρό ζευγάρι φτερών με ευελιξία και ιδανική ελαστικότητα για τη δημιουργία δυνατού ρεύματος αέρος που τους ανυψώνει. Το πέταμα τους απαιτεί θα λέγαμε πολύ ενέργεια, που οι μυς στο θώρακα τους καταναλώνουν για να παράγουν μηχανική ενέργεια δίνοντας κίνηση στα φτερά. Η κίνηση στους μυς είναι τόσο γρήγορη που παράγεται ο χαρακτηριστικός βόμβος (από τους μυς και όχι από τα φτερά όπως νομίζουν οι περισσότεροι) και τα φτερά κάνουν τουλάχιστον 130 κύκλους το δευτερόλεπτο!!! Άρα πρέπει να φανταστούμε τους θωρακικούς μυς ως τις «μηχανές»… και είναι μεγάλες μηχανές που όταν κάνει κρύο πρέπει να ζεσταθούν πρώτα. Έτσι πριν «απογειωθεί» ένας βομβίνος ζεσταίνει τους μυς του στους 30 βαθμούς Κελσίου, κάτι που αναλόγως την εξωτερική θερμοκρασία μπορεί να διαρκέσει από λίγα δευτερόλεπτα έως και 15 λεπτά.

Μιας και βρεθεί ο βομβίνος στον αέρα η όλη «αεροδυναμική» του συμπεριφορά αλλάζει… με λίγα λόγια μπορεί και πετάει όπως θέλει… πολύ αργά όταν ψάχνει για κάτι ή σχετικά γρήγορα έως και 16 χιλιόμετρα την ώρα όταν βιάζεται. Δηλαδή αλλιώς αντιδρά κάτι σε κίνηση και αλλιώς σε στάση… για να το καταλάβουμε όλοι είναι κάτι σαν το ποδήλατο, όταν είναι σταματημένο αναρωτιέσαι πως είναι δυνατόν και δουλεύει.

Οπότε μπορεί οι βομβίνοι να μην έχουν πτυχία… ξέρουν όμως να πετούν!!!






_________________________________


Σημείωση Βομβίνοι gr


Η αναφορά στην παρούσα ανάρτηση γίνεται ως εξής:


lingistis. 2010. Καλά τώρα, είναι δυνατόν…. πετάνε και οι βομβίνοι;!;!;! Βομβίνοι gr (01.09.2010) http://bumblebeegr.blogspot.com/2010/09/blog-post.html

ORCID iD iconhttps://orcid.org/0000-0003-4116-8910

Copyright Βομβίνοι gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με σαφή αναφορά στην πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: