Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Φθινοπωρινή βόλτα… από τα παραθαλάσσια κορίτσια


Τις προάλλες πήγα σε ένα μελισσοκομείο μου στην Χαλκιδική… συγκεκριμένα στα πευκοδάση του Κασανδρινού. Οι πρόσφατες καλές μέρες, μετά από μια περίοδο κάπου 15 με 20 ημερών ψύχρας και βροχής, αποτέλεσαν μια ευκαιρία να δω τι κάνουν τα «κορίτσια». Εκεί στο δάσος, το απόγευμα, κατά τις 4 ακούω ένα γνώριμο βουητό… μια νεαρή βασίλισσα Bombus terrestris που θα ξύπνησε αυτές τις μέρες από την καλοκαιρινή της διάπαυση, ανίχνευε ζιγκ - ζαγωτά τα πρανή του εδάφους για αναζήτηση τοποθεσίας για να «εγκατασταθεί». Την είδα αρκετές φορές να προσγειώνετε και να χώνετε σε σχισμές του εδάφους για «επιθεώρηση» που προφανώς δεν της άρεσαν και μετά από λίγο πέταξε ανικανοποίητη για αλλού. Μετά από κάπου 10 λεπτά μια άλλη βασίλισσα, λίγο πιο πέρα αναζητούσε και αυτή κάποιο «υπόγειο» για να αρχίσει την φωλιά της… και αυτή δεν την είδα πολύ ενθουσιασμένη… και έφυγε για άλλη γειτονιά.

Μετά από πολλές παρατηρήσεις έχω σιγουρευτεί ότι το είδος Bombus terrestris, το μόνο που έχω βρει στην περιοχή της Χαλκιδικής, αρχίζει να δραστηριοποιείτε το φθινόπωρο μετά από τις πρώτες βροχές. Την εποχή αυτή βρίσκεται σε πλήρη άνθηση και η κουμαριά Arbutus unedo, φυτό πολύ καλής πηγής νέκταρ και γύρης για την νέα αποικία που πρόκειται να δημιουργηθεί.





Bombus terrestris σε άνθος κουμαριάς Arbutus unedo





Οι πρώτες εργάτριες συνήθως εμφανίζονται πριν το νέο έτος… και κάπου τότε «χάνονται» λόγο του κρύου που διαρκεί κάπου ένα μήνα στην περιοχή, για να ξαναεμφανιστούν τον Φεβρουάριο με Μάρτιο. Θεωρώ πως η αποικία έχει φτάσει στην ακμή της έως τον Απρίλιο με Μάιο. Την εποχή αυτή δεν είναι ασυνήθεις η παρουσία νεαρών βασιλισσών ή ακόμα και κηφήνων. Αν και κηφήνες θα δει κανείς σίγουρα το καλοκαίρι στα ανθισμένα γαϊδουράγκαθα… ώσπου να χαθούν τελείως οι βομβίνοι κάπου στις αρχές του Αυγούστου, εποχή που διαλύετε η αποικία και οι συζευγμένες νεαρές βασίλισσες θα κρυφτούν στην γη σε κατάσταση διάπαυσης περιμένοντας να περάσει η ζέστη και να έρθει ο βροχερός φθινόπωρος.

Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε δύο διαφορετικούς βιολογικούς κύκλους του Bombus terrestris στην χώρα μας. Τον «συνηθισμένο» όπου το έντομο δεν δραστηριοποιείτε το χειμώνα (χειμερινή διάπαυση) αλλά από την αρχή της άνοιξης έως τα μέσα του καλοκαιριού και αυτόν που περιέγραψα πιο πάνω. Δηλαδή των παραλίων της Μεσογείου, όπου ο «δροσερός» χειμώνας και οι υγρασία από την θάλασσα βοηθά το έντομο να δραστηριοποιείτε αρκετά διαφορετικά. Υποπτεύομαι ότι στις πολύ ζεστές περιοχές της χώρας μας, και μάλλον όχι τις παραθαλάσσιες, θα υπάρχει και ένας τρίτος βιολογικός κύκλος όπου το έντομο θα είναι σε διαρκή δραστηριότητα από το φθινόπωρο έως την άνοιξη, αλλά καθόλου το καλοκαίρι.


_________________________________

Σημείωση Βομβίνοι gr

Η αναφορά στην παρούσα ανάρτηση γίνεται ως εξής:

lingistis. 2010. Φθινοπωρινή βόλτα… από τα παραθαλάσσια κορίτσια. Βομβίνοι gr (04.11.2010) http://bumblebeegr.blogspot.com/2010/11/blog-post.html

ORCID iD iconhttps://orcid.org/0000-0003-4116-8910

Copyright Βομβίνοι gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με σαφή αναφορά στην πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: