Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Βομβίνος vs ευρώ... γράψτε 1.


Φέτος τον Ιούλιο (2012), ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Μάριο Ντράγκι (Mario Draghi), έκανε μια δήλωση που περιείχε την λέξη bumblebee, κάτι που έκανε τους δικούς μας ανταποκριτές να αναρωτιούνται πως θα το αποδώσουν.


Στην μετάφραση άλλοι έγραψαν «μπάμπουρας» και κάποιοι «μπούμπουρας». Βασικά το αποτέλεσμα ήταν πολύ κόσμος που διάβασε τη δήλωση του να ψάχνει να βρει τι είναι ο «μπάμπουρας» ή «μπούμπουρας» και τι ακριβώς εννοούσε ο κ. Ντράγκι...

ή

Ας τα πάρουμε από την αρχή, με την δήλωση κ. Ντράγκι στα αγγλικά:
“The euro is like a bumblebee. This is a mystery of nature because it shouldn’t fly but instead it does. So the euro was a bumblebee that flew very well for several years.”…  But now it has stopped flying. What can be done? … The answer, he suggested, is “to graduate to a real bee.”

που στα Ελληνικά αποδόθηκε πάνω κάτω ως εξής:

«Το ευρώ είναι σαν ένας μπούμπουρας. Είναι ένα μυστήριο της φύσης που δεν θα έπρεπε να πετάει αλλά πετάει. Το ευρώ λοιπόν είναι ένας μπούμπουρας που πετούσε πολύ καλά για αρκετά χρόνια»…. Αλλά τώρα σταμάτησε να πετάει. Τι μπορεί να γίνει; … Η απάντηση, πρότεινε, είναι να «αναβαθμιστεί σε πραγματική μέλισσα».





Νομίζω πως αν είχαν γράψει οι δικοί μας αντί για μπούμπουρας… βομβίνος είμαι σίγουρος ότι όλοι θα είχαν καταλάβει ότι o κ. Ντράγκι ήθελε να δείξει πως η Ευρωζώνη θα ολοκληρωθεί όταν προχωρήσει σε μεγαλύτερη ενοποίηση και δώσει μία νέα υπόσταση στο κοινό της νόμισμα… το ευρώ.

Κάτι που έγινε εχτές (6.9.2012) με το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τίτλο «Monetary Outright Transactions – MOT» που προβλέπει απεριόριστες παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη δευτερογενή αγορά υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.

Τώρα σε όλους τους οικονομικούς κύκλους αναφέρονται στο ευρώ ως «βομβίνο» και αναμένουν να δούνε εάν θα πετάξει. Βέβαια όλοι γνωρίζουμε ότι ο βομβίνος πετάει (βλέπε εδώ)… για να δούμε και το ευρώ… που από τις τσέπες μας πάντως όχι απλά πετάει μια χαρά, αλλά φεύγει και με χίλια!!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια: