Τρίτη, 7 Απριλίου 2009

Οι πρώτες βουνίσιες βασίλισσες


Η πρώτη φετινή αναζήτηση.


Πριν από λίγες μέρες έλιωσαν στο κάμπο και τα τελευταία χιόνια και σχεδόν ταυτόχρονα ανθίσανε οι αμυγδαλιές. Για τα ορεινά της χώρας μας η άνθιση της αμυγδαλιάς είναι σημάδι για την έναρξη της εμφάνισης των πρώτων θηλυκών (βασιλισσών) βομβίνων. Είναι γνωστό ότι δεν βγαίνουν όλα τα είδη την ίδια περίοδο από τη χειμερινή διάπαυση... κάποια ξυπνάνε πιο νωρίς και αυτά τα "πρώτα" είναι που με ενδιαφέρανε αυτή τη φορά. Έτσι προχτές κατά τις 11 το πρωί ξεκίνησα για αναζήτηση τους στα βουνά. Αν και η μέρα ήταν καλή η θερμοκρασία ήταν μόλις 10 βαθμούς Κελσίου. Άρχισα από υψόμετρο 650m και έφτασα στα 1350m όπου βρήκα χιόνι να λιώνεικαι πανέμορφο κρόκο (Crocus spp.) να ανθίζει.Η περίοδος άνθησης του κρόκου είναι σχετικά μικρή αλλά είναι σημαντικό φυτό για τις άγριες μέλισσες αφού προσφέρει νέκταρ και γύρη.

Αμέσως «έπιασα» δουλειά… και εκεί εντοπίστηκαν οι πρώτες βασίλισσες!!!Τελικά σε διάστημα περίπου 2 ωρών συλλέχτηκαν (επιλεκτικά) 10 μέλισσες που ανήκουν σε 3 είδη, Bombus argillaceus, Bombus pratorum και ελπίζω Bombus cryptarum.


Μετά μία μέρα οι βασίλισσες ταΐζονται…

και σε ορισμένες διακρίνονται και τα (ανοιξιάτικα) ακάρεα πάνω τους!!!
Bombus pratorum (βασίλισσα) καθώς τρώει
Bombus argillaceus (βασίλισσα)


έλπιζα αυτή να είναι Bombus cryptarum (βασίλισσα)... αλλά τσίφος!
_________________________________Σημείωση Βομβίνοι gr
Η αναφορά στην παρούσα ανάρτηση γίνεται ως εξής:lingistis. 2009. Οι πρώτες βουνίσιες βασίλισσες. Βομβίνοι gr (07.04.2009) http://bumblebeegr.blogspot.com/2009/04/blog-post.html


Copyright Βομβίνοι gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με σαφή αναφορά στην πηγή.8 σχόλια:

markos aliprantis είπε...

Παρακάτω;;;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ είπε...

Σε τι θα χρησιμέψουν αυτές οι βασίλησσες; τι θα τις κάνεις

markos aliprantis είπε...

βέβαια τώραέχω πολύ δουλιά αλλά θα προσπαθήσω να ασχοληθώ με την εκτροφή τους

lingistis είπε...

Η συλλογή βομβίνων (και σε αυτή τη φάση των βασιλισσών) είναι για μελέτη και μόνο. Έχει γίνει μια προσπάθεια καταγραφής (από το 1995!!!) των ειδών βομβίνων που υπάρχουν στην χώρα μας και μέσα από αυτή προέκυψαν πολλά ενδιαφέροντα ερωτήματα. Ένα από αυτά είναι π.χ. πότε βγάνουν από χειμερινή διάπαυση. Δεν γίνεται προσπάθεια εκτροφής τους και όλες θα θανατωθούν τελικά… για αυτό έγινε και επιλεκτική συλλογή τους. Κάποιες θα αποτελέσουν τμήμα εντομολογικού αρχείου (σε επιστημονικές συλλογές και του εξωτερικού) και άλλες θα πάνε για ανάλυση DNA (π.χ. αυτές που ίσως είναι Bombus cryptarum). Ο αριθμός βασιλισσών που συλλέχτηκαν (10) είναι αμελητέος (σε μια απόσταση 50 km όπου δραστηριοποιούνται χιλιάδες) αλλά αρκετές για να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα!!!

Στο blog αλλά και στο φόρουμ (Melissologia H.B.F.) θα προσπαθώ να αναρτώ σχετικά θέματα…

chaniabee !!!! είπε...

Καλό Πάσχα!χρόνια πολλά και καλή ανάσταση φίλε !!!

IxNiLaTiS είπε...

Καλή Ανάσταση με υγεία, χαρά, ευδαιμονία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΛΙΑΣ είπε...

Καλό Πάσχα με υγεία και χαρά!

Κώστας Ελευθεριου είπε...

Καλή Ανάσταση και υγεία σε σένα και την οικογένεια σου.