Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Τα κορίτσια κάνουν βόλτες…



Τις προάλλες το απόγευμα πήγα να δω κάτι μελίσσια που έχω στο κάμπο, κοντά στο Μεσοχώρι Φλώρινας. Ήταν ένα ζεστό απόγευμα σε αντίθεση με τις κρύες και βροχερές μέρες που είχαν προηγηθεί. Από βλάστηση, αν και είχε σακατευτεί η ακακία, υπήρχαν αρκετά αγριολούλουδα. Πριν φύγω… κατά τις 19:45, άρχισα να ακούω τους αγαπημένους μου ήχους… βομβιτά!! Δίπλα μου σε ανθισμένη Anchusa spp. «βοσκούσαν» δύο βασίλισσες και μία εργάτρια.














Οι βασίλισσες, η μία ήταν σίγουρα Bombus (Thoracobombus) zonatus και η άλλη το πιο πιθανόν Bombus (Thoracobombus) armeniacus (ιδιαίτερα σπάνιο είδος και κρίμα που δεν είχα φωτογραφική μαζί μου). Δεν διέκρινα σημάδια από γύρη στα πόδια τους, κάτι που δηλώνει ότι δεν έχουν κάνει ακόμα φωλιά ή τώρα την άρχισαν και δεν έχουν ακόμα γόνο να θρέψουν (το πιο πιθανό είναι το δεύτερο σενάριο). Γενικά οι βασίλισσες στα πρώτα στάδια της φωλιάς τους κλωσάνε συνέχεια τα αυγά και μετέπειτα γόνο τους. Θα πετάξουν για να μαζέψουν λίγο τροφή για το γόνο τους και για να τραφούνε οι ίδιες το πρωί όταν αρχίζει να ζεστάνει η μέρα και μετά ξανά αργά το απόγευμα, αλλά για πολύ λίγο διάστημα κάθε φορά. Για αυτό το λόγο βασίλισσες κάποιων ειδών παρατηρούνται σπάνια.





Bombus zonatus - εργάτρια


(Φώτο: G. Holmstrom) [πηγή: Atlas Hymenoptera]


Bombus armeniacus - εργάτρια


(Φώτο: P. Rasmont) [πηγή: Atlas Hymenoptera]

Η εργάτρια ήταν μια μικρόσωμη Bombus (Megabombus) argillaceus. Οι πρώτες εργάτριες που θα εμφανιστούν από κάθε φωλιά είναι γενικά και οι πιο μικρόσωμες… λόγο δίαιτας, ενώ οι επόμενες τρέφονται καλύτερα και είναι πιο μεγάλες. Το είδος B. argillaceus είναι αρκετά κοινό στην χώρα μας και οι βασίλισσες του από τις πρώτες που θα εμφανιστούν μετά το χειμώνα… για αυτό και υπήρχαν εργάτριες έξω. Σε λίγο εμφανίστηκε και μια βασίλισσα B. αrgillaceus με εμφανή τα σημάδια από την γύρη στα πίσω της πόδια. Η όλη βόλτα των βασιλισσών κράτησε περίπου τριάντα λεπτά… είπαμε οι «κυρίες» βγαίνουν για λίγο και γενικά πάνε νωρίς στο σπίτι!!!


Bombus argillaceus - εργάτρια

(Φώτο: P. Rasmont) [πηγή:
Atlas Hymenoptera]

_________________________________

Σημείωση Βομβίνοι gr

Η αναφορά στην παρούσα ανάρτηση γίνεται ως εξής:

lingistis. 2010. Τα κορίτσια κάνουν βόλτες…. Βομβίνοι gr (27.05.2010) http://bumblebeegr.blogspot.com/2010/05/blog-post.html

 
Copyright Βομβίνοι gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με σαφή αναφορά στην πηγή.

3 σχόλια:

galifabee είπε...

Αγαπητέ Γιάννη θα ήθελα να μου εξηγήσεις πως καταλαβαίνεις την βασίλισσα από την εργάτρια από το μέγεθος? και αν μπορούμε να διακρίνουμε τους αρσενικούς βομβίνους στην περιοχή μου βλέπω αρκετούς πληθυσμούς φέτος.

lingistis είπε...

Alex μου έδωσες ιδέα για νέα ανάρτηση...

Αλλά... ναι η βασίλισσα είναι αρκετά πιο μεγάλη. Οι αρσενικοί διαφέρουν κάπως σαν κηφήνες αλλά σε ορισμένα είδη δεν είναι εύκολο να τους ξεχωρίσεις με μια πρώτη ματιά. Σε κάποια είδη βομβίνων διαφέρουν και τα χρώματα από κάτα σε κάστα.

Paulo Romero de Farias Neves είπε...

Olá amigo,
parabéns pelo blog...,eu achei muito bom,sempre farei visitas,pois é muito interessante.

Obrigado pela visita ao meu blog.
Um abraço.
Paulo Romero.
Meliponário Braz.
Brasil.