Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Ο Βομβίνος στην ελληνική Βικιπαίδεια


Αλλιώς τη ξεκίνησα και αλλιώς μου βγήκε αυτή η ανάρτηση… τελικά μου άρεσε περισσότερο το πώς βγήκε έτσι από φυσικό της, καλή ανάγνωση.

Θυμάστε τις εγκυκλοπαίδειες; 
Τόμοι ολόκληροι άκρη σε άκρη στις βιβλιοθήκες!!!
Θυμάμαι οικογένειες που τις αγοράζανε (και μάλιστα με δόσεις) όχι για το περιεχόμενο αλλά ως must στην συμπλήρωση της διακόσμησης του σαλονιού και σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο για να έχουν και κάποιο prestige… πραγματικά άλλες εποχές.

Σήμερα για να βρούμε κάτι ανοίγουμε τον υπολογιστή, σύνδεση με το Internet, αναζήτηση και … δεν ξέρουμε μετά τι να πρωτοδιαβάσουμε. Και ενώ στα πρώτα χρόνια του διαδικτύου οι πληροφορίες στα ελληνικά ήταν σχετικά περιορισμένες, θα τις κατάτασσα όμως ως πιο φερέγγυες. Δεν νομίζω ότι μπορώ να πω το ίδιο για όλα όσα διαβάζω τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν ιστοσελίδες που μου δίνουν την εντύπωση ότι ο σκοπός τους δεν είναι η ειλικρινή πληροφόρηση αλλά η επισκεψιμότητα. Οι πραγματικά αξιόλογες σελίδες (sites), που και βέβαια υπάρχουν και μπράβο στους συντάκτες τους, δυστυχώς «θάβονται» στις αναζητήσεις μια και οι δημοφιλείς βγαίνουν πάνω πάνω. Αν το ψάξεις λίγο, διαπιστώνεις ότι οι δημοφιλείς είναι αυτές που «προσφέρουν θέαμα» στους αναγνώστες!!! Χρησιμοποιούν διάφορα κόλπα, κανονική επιστήμη, για να είναι «επίκαιρες». Γράφουν ίσως και επίτηδες «κοτσάνες» για να δημιουργούν εντυπώσεις και αντιπαραθέσεις και προσφέρουν καλή τροφή για τα troll και δώστου κλικ. Δεν το κρύβω ότι διαβάζω τακτικά  ίσως, κατά κύριο λόγο κάποια blog, γιατί με διασκεδάζουν τα σχόλια!! Βέβαια οι συντάκτες την δουλεία τους κάνουν, κυριολεκτικά, αφού απολαμβάνουν κάποιο «χαρτζιλίκι» από τις διαφημίσεις που φιλοξενούν και είναι λογικό κάποιος να θέλει να «φιλοξενηθεί» σε αυτούς αφού όλο και κάποιος αναγνώστης θα τσιμπήσει σε κάποια online add.

Φυσικά θα συμβούλευα όποιον με ρωτήσει να είναι πολύ επιφυλακτικός με τα όσα διαβάζει. Για να μην θεωρηθώ γενικόλογος, είναι γνωστό ότι ως αξιόλογη πηγή κατατάσσω το φόρουμ Melissologia H.B.F., ακριβώς επειδή είναι φόρουμ με άλλες δομές λειτουργίας που εκ φύσεως, του επιτρέπουν να προσφέρει ένα «επίπεδο» στις πληροφορίες που ανταλλάσσονται μεταξύ των χιλιάδων μελών του.

Μεγάλη παρένθεση για να τονίσω «προσοχή στα όσα διαβάζουμε» στο internet γιατί δεν είναι όλα Βικιπαίδεια (Wikipedia).Η Βικιπαίδεια είναι ένα συλλογικό εγκυκλοπαιδικό εγχείρημα που έχει συσταθεί στο διαδίκτυο, παγκόσμιο και πολύγλωσσο, που λειτουργεί με την αρχή του wiki και έχει ως στόχο να παρέχει ελεύθερα επαναχρησιμοποιήσιμο περιεχόμενο, με αντικειμενικά και επαληθεύσιμα στοιχεία.

Το νέο λοιπόν είναι ότι από σήμερα στο περιεχόμενο του Βικιπαίδεια υπάρχει ένα νέο λήμμα… σωστά , το βρήκατε είναι ο «βομβίνος»!!!

https://el.wikipedia.org/wiki/Βομβίνος

2 σχόλια:

Koutsoukos Kostas είπε...

Απολύτως εύστοχα όλα. Ωραία κίνηση το wiki για τους βομβίνους :)

Ανώνυμος είπε...

soreos