Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Λεβάντα... για τα αγόρια


Πριν το 15αύγουστο έκανα μια βόλτα στην πόλη. Σε ένα μικρό πάρκο υπήρχε μια ανθισμένη μπορντούρα με λεβάντα (ιθαγενές φυτό της Μεσογείου του γένους Lavandula). Συνήθως τις κουρεύουν τακτικά αυτές τις μπορντούρες και σπάνια τις συναντά κανείς με πλούσια και πλήρη άνθηση. Είναι ένα σχετικά φτηνό και εύκολο φυτό και την εποχή που ανθίζει είναι αρκετά σημαντικό για τις μέλισσες. Έχω προτείνει σε αρκετούς φίλους να κρατάνε στους κήπους τους κάποια μικρά τμήματα με το φυτό αυτό και εννοείται χωρίς να το κουρεύουν.



Ανθισμένη λεβάντα (Φώτο: Βομβίνοι gr)


Στη λεβάντα του πάρκου παρατήρησα πολλούς αρσενικούς βομβίνους του είδους Bombus niveatus ssp. vorticosus. Τα αρσενικά του είδους B. niveatus είναι χαρακτηριστικά και έχουν πολύ μεγάλα μάτια και μακριές κεραίες και την συγκεκριμένη ώρα (περίπου 12 το μεσημέρι) αναζητούσαν τροφή για να αναπληρώσουν την χαμένη ενέργεια τους από την πρωινή τους αναζήτηση θηλυκών!!!



Bombus niveatus ssp. vorticosus - αρσενικά σε λεβάντα (Φώτο: Βομβίνοι gr)

Στο είδος B. niveatus έχουν αναγνωριστεί δύο υποείδη, το ssp. vorticosus που απαντάτε στην χώρα μας και έως πριν ορισμένα χρόνια αποτελούσε ανεξάρτητο είδος και το ssp. niveatus που το συναντάμε στην ανατολή (π.χ. Τουρκία).


Καταγραφές του Bombus niveatus ssp. vorticosus [P. Rasmont, πηγή:
Atlas Hymenoptera]

Η βασική διαφορά στα δύο υποείδη είναι στο χρωματισμό τους… ο «δικός μας» ssp. vorticosus έχει κιτρινωπές λουρίδες ενώ ο «άλλος» άσπρες.
Bombus niveatus ssp. niveatus - αρσενικό (Φώτο: P. Rasmont) [πηγή: Atlas Hymenoptera]

_________________________________

Σημείωση Βομβίνοι gr


Η αναφορά στην παρούσα ανάρτηση γίνεται ως εξής:


lingistis. 2009. Λεβάντα... για τα αγόρια. Βομβίνοι gr (03.09.2009) http://bumblebeegr.blogspot.com/2009/09/15.html

ORCID iD iconhttps://orcid.org/0000-0003-4116-8910

Copyright Βομβίνοι gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση με σαφή αναφορά στην πηγή.



Δεν υπάρχουν σχόλια: